Index Vakbarát Hírportál

Eddig tartott az olasz partokra vonatkozó bevándorlóstop

2018. július 11., szerda 17:19 | aznap frissítve

Alig három hete jelentette be Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hogy többé nem köthetnek ki bevándorlókkal mentőhajók az olasz kikötőkben, azért mégiscsak bejut egy hajó menekültekkel a fedélzeten. Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter ugyanis elrendelte, hogy a szicíliai Trapani kikötőjébe behajózhasson az a több mint hatvan afrikai, akiket a Vos Thalassa olasz teherhajó mentett meg a Földközi-tengeren.

Matteo Salvini belügyminiszter azt akarja, hogy a kimentett bevándorlók bilincsben érjenek partot, írja az MTI. Toninelli döntött arról, hogy az olasz parti őrségnek a bevándorlókat szállító hajója olasz kikötőben teheti partra a csoportot. Ez az első alkalom, hogy migránsokat szállító hajónak nem a belügyminiszter, hanem a kikötők felett rendelkező infrastrukturális tárca vezetője ad engedélyt a kikötésre.

Matteo Salvini belügyminiszter kijelentette, mielőtt a 67 migráns leszáll a parti őrség Diciotti nevű hajójáról, tudni akarja mindegyik pontos nevét és nemzetiségét.

Ezek bűnözők, nem menekültek, erőszakkal eltérítettek egy hajót, ezért börtönbe kell kerülniük, utána pedig visszavisszük őket hazájukba" - jelentette ki az olasz belügyminiszter.

A többségében közép-afrikai férfiakból álló migránscsoportot a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó vette fedélzetére líbiai vizeken még hétfő este. A bevándorlócsoportot később az olasz pénzügyőrség Dicotti nevű hajója vette át a fedélzetére, de az olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partra Olaszországban. Olasz hatósági információk szerint az áthelyezésre azért került sor, mivel az afrikai migránsok megtámadták a Vos Thalassa olasz legénységét, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

Matteo Salvini szerdán a belügyminisztériumban a haditengerészet, a parti őrség és más hatóságok képviselőivel egyeztetett a földközi-tengeri mentés szabályairól.

Rovatok