Index Vakbarát Hírportál

Hadgyakorlattal készül Putyin a helsinki találkozóra

2018. július 11., szerda 20:43

Szimbolikus helyszínt és időpontot választott Oroszország a szerdai hadgyakorlatára: öt nappal az előtt, hogy Vlagyimir Putyin Donald Trumppal találkozik Helsinkiben, alig 35 kilométerre a finn határtól egy sziget elfoglalását gyakorolták a Finn-öbölben.

Hogland 21 négyzetkilométeres szigetét az 1917-ben Oroszországtól függetlenné vált Finnország az 1939-es finn-orosz háborúban veszítette el, de végleg csak 1944-ben került a Szovjetunió fennhatósága alá. A terület ma fekvése miatt különleges zónának számít, ahová az orosz hatóságok csak külön hozzájárulással engedik be a külföldi turistacsoportokat.

Kedden ezen a szigeten ereszkedtek alá helikopterekből ejtőernyővel kiugorva orosz deszantosok, akik a gyakorlat során adóvevő állomásokat semmisítettek meg – írta a Defenseone.com.

A belső konfliktusokkal teli az Egyesült Államok és az európai tagok közötti nyilvánvaló feszültségről szóló brüsszeli NATO csúcs idején tartott hadgyakorlat fontos üzenet a balti államoknak és a semleges Svédországnak is, amely az utóbbi két évben már egyre nyíltabban beszél az orosz fenyegetés veszélyéről. Nem növelte a bizalmat a tavaly őszi orosz hadgyakorlat sem, amely a térségben a legnagyobb volt a hidegháború óta. Májusban ugyanitt nagyszabású tengeralattjáró-gyakorlatot tartott az orosz fél.

Túlzás lenne állítani, hogy Oroszország és a térség NATO-tagjai nyílt háborúba keveredhetnének, a feszültség fenntartása azonban fontos üzenet Oroszország részéről, néhány nappal azelőtt, hogy Putyin találkozik Helsinkiben a vitákkal teli NATO-csúcsról érkező Trumppal.

Ezért is tulajdonítanak kiemelt jelentőséget az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli találkozójának, amely alapvetően befolyásolhatja nem csak a balti térség biztonságérzetét, de jelezheti a volt szovjet térség NATO-n kívüli országainak, Ukrajnának és Grúziának is, milyen kilátásaik vannak euroatlanti integrációs törekvéseiknek.

Rovatok