Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg hamis növényvédő szerre csapott le az Europol

2018. július 11., szerda 20:53

Rekordmennyiségű, 360 tonna hamisított növényvédő szert foglalt le 27 országban 20 napig tartott razziái során az Europol – írta az MTI az európai uniós tagországok közti rendőrségi együttműködést koordináló szervezet jelentése nyomán.

Ez a harmadik év, hogy az Europol lefolytatta Ezüstfejsze fedőnevű műveletét, amely a hamisított növényvédő szerek értékesítésére és importjára, a szellemi tulajdonjogok - védjegyek és szabadalmak - ezzel összefüggő megsértésére, valamint az ezekkel a termékekkel folytatott illegális kereskedelemre összpontosít.

A szervezet irányításával a rendőrség csaknem három hétig tartott razziát kikötőkben, repülőtereken és szárazföldi határátkelőhelyeken, illetve növényvédőszer-gyártó és -csomagoló létesítményekben 27 országban, többségében uniós tagállamokban (köztük Magyarországon is). Az EU-n kívül Ausztráliában, Moldovában, Svájcban és Ukrajnában is tartottak razziákat.

A nagyszabású művelet során az Europol együttműködött az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), 43 magánvállalattal, nemzetközi növényvédelmi ügynökségekkel, az Európai Bizottsággal, az Interpollal és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével is.

Az EU szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó hivatalának becslései szerint a növényvédő szerek hamisítása évente 1,3 milliárd eurós (mintegy 422 milliárd forintos) veszteséget jelent az EU számára.

Rovatok