Index Vakbarát Hírportál

Trump kiakadt a németekre a NATO-csúcs előtt

2018. július 11., szerda 10:30 | aznap frissítve

A brüsszeli NATO-csúcsra érkező Donald Trump amerikai elnök még a megbeszélés előtt kiosztotta Németországot, amit azzal vádolt, hogy függ Oroszországtól, mivel Moszkvától vásárol gázt, írja a CNN.

„Németország Oroszország foglya" – mondta Trump egy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott találkozón. Szerinte az Egyesült Államoktól azt várják, hogy „megvédje őket Oroszországgal szemben", miközben több milliárd dollárt fizetnek ki az oroszoknak. Azt mondta, hogy a NATO-nak ezzel is foglalkoznia kellene. Trump szerint „Németországot teljes mértékben Oroszország ellenőrzi.”

Stoltenberg vitába szállt Trumppal, szerinte lehetnek véleménykülönbségek, de „együtt erősebbek vagyunk, mint külön." Trump viszont megint azzal jött, hogy hogyan lehetne erősebb a NATO, amikor Németország ennyi pénzt fizet Oroszországnak.

Angela Merkel német kancellár az AP szerint azzal reagált, hogy Németország független döntéseket hoz, nincs rá senki befolyással.

A brüsszeli csúcs előtt Trump a védelmi költségvetések mellett kereskedelmi oldalról is megint kritizálta az EU-t. A NATO-csúcs után először Londonba látogató Trump azt is mondta, hogy a legkönnyebb találkozója Európában talán Vlagyimir Putyinnal lehet, akivel hétfőn ül le Helsinkiben.

A kritikákra válaszul Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kifogásolta, hogy Trump már lassan naponta bírálja Európát. „Kedves Amerika, becsüld meg a szövetségeseidet, végső soron nincs olyan sok belőle." Tusk szerinte az EU többet költ védelmi kiadásokra, mint Oroszország, és annyit mint Kína. Szerinte az Egyesült Államoknak korábban sem volt, és nem is lesz jobb szövetségese, mint az EU, és emlékeztetett, hogy európai katonák harcoltak és haltak meg Afganisztánban és Irakban is.

A NATO-csúcs meghatározó része várhatóan Trump és az európai tagok közötti vitáról fog szólni, ami komolyan kihathat az amerikai és az orosz elnök hétfői, finnországi találkozójára is. A csúcsról itt olvashatja előzetesünket>>>

Trump régóta azzal vádolja az európai tagokat, hogy katonai ráfordításaik nem érik el gazdaságuk két százalékát. Ezt csak Lengyelország, Észtország, Görögország és Nagy-Britannia teljesíti, a többiek legfeljebb 2024-re vállalták ezt az arányt. A NATO-tagországok védelmi költségeinek 72 százaléka az Egyesült Államokra esik.

Gázfronton a háttérben brutális harc folyik az oroszok és az EU, a keleti és a nyugati uniós tagállamok, és új frontként az Egyesült Államok és Németország között. Minden, amit tudni akar az európai nagy- és kishatalmi gázjátszmákról>>>

Rovatok