Index Vakbarát Hírportál

A portugálok szabadon megváltoztathatják a nyilvántartásban bejegyzett nemüket

2018. július 12., csütörtök 22:41

A portugál parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely 16 éves koruktól lehetővé teszi az ország állampolgárainak, hogy megváltoztassák az állami nyilvántartásban feltüntetett nemüket.

A törvénytervezetet a kormányzó Szocialista Párt, a Baloldali Blokk nevű baloldali, az Emberek-Állatok-Természet nevű zöld párt, és a Portugál Kommunista Párt támogatta. Ellene szavazott a konzervatív, jobbközép Szociáldemokrata Párt, elsősorban azt kérve, hogy ne csak a 18 éves kor alatti kérelmezők, hanem mindegyikük esetében legyen kötelező a beszámíthatóságot vizsgáló pszichológiai jelentés bemutatása.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy aki 18 évesnél fiatalabb korában szeretne élni ezzel a lehetőséggel,

pszichológiai jelentést is be kell mutatnia.

Ezt az előírást Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kérésére emelték be a jogszabályba: az államfő megvétózta a törvényjavaslat első változatát, és felszólította a képviselőket, hogy fontolják meg az orvosi jelentés szükségességét 18 éves kor előtt.

Az államfő így viszont várhatóan már nem vétózza meg a törvénytervezetet, amely nyolc napon belül hatályba is lép.

Dánia, Málta, Svédország, Írország és Norvégia után Portugália a hatodik európai ország, amely lehetővé teszi, hogy a transzneműek szabadon döntsék el, melyik nemhez tartozónak vallják magukat.

Rovatok