Index Vakbarát Hírportál

Trump: Kim Dzsongun kedves levelet küldött

2018. július 12., csütörtök 19:42

Donald Trump kirakott a Twitterére egy levelet, amit Kim Dzsongun észak-koreai vezető küldött neki. Az amerikai elnök szerint nagyon kedves üzenetet kapott, és nagy előrelépést sikerült elérniük.

A levélben Kim Dzsongun azt írja, hogy a szingapúri találkozó, és az annak végén aláírt közös nyilatkozat „egy jelentős folyamat kezdete volt". Értékeli, hogy Trump milyen erőfeszítéseket tett a kapcsolatok javításáért, és bízik benne, hogy kellő eltökéltséggel ketten együtt új fejezetet nyithatnak a két ország viszonyában.

A very nice note from Chairman Kim of North Korea. Great progress being made! pic.twitter.com/6NI6AqL0xt

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. július 12.

A NATO-csúcson tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján mind Trump, mind Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megismételte, hogy fontos előrelépéseket tettek az elmúlt időszakban.

Pompeo múlt heti észak-korei látogatása után is termékenynek nevezte a megbeszéléseit Kim Jongcsollal, Kim Dzsongun egyik erős emberével. Viszont az észak-koreaiak már keményebb hangot ütöttek meg: szerintük az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai „sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington „banditajellegű" követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját. Erre Pompeo akkor azt mondta, hogy akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni.

Kim Dzsongun levele a keltezése szerint még Pompeo phenjani látogatása alatt született, július 6-i dátum szerepel rajta.

A levél nyilvánosságra hozása egybeesik azzal, hogy a CNN szerint az észak-koreai delegáció nem jelent meg csütörtökön a demilitarizált zónában az amerikaiakkal tervezett megbeszéléseken. A két Korea határán fekvő Panmindzsonban az 1950-53 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyaltak volna, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról is szó lett volna az eredeti tervek szerint.

Rovatok