Index Vakbarát Hírportál

Stoltenberg: Grúzia a NATO tagja lesz

2018. július 12., csütörtök 13:14

Minden eddiginél érzékenyebb térséggel bővülne a NATO: a katonai szövetség főtitkára kijelentette, hogy Grúziát is várja a tagjai közé.

Jens Stoltenberg erről a dél-kaukázusi ország kormányfőjével közös sajtótájékoztatóján beszélt. A nyilatkozat különösen fontos lehet azután, hogy Trump a példátlanul feszült NATO-csúcs után hétfőn Helsinkiben tárgyal Vlagyimir Putyinnal.

Tíz évvel ezelőtt sokan vélték úgy, hogy Grúziát – és Ukrajnát – meghívja a NATO tagjai közé. Akkor azonban erre nem került sor: helyette viszont lett néhány hónappal később egy fegyveres konfliktusa Dél-Oszétiában Grúzia és Oroszország között, amely nyomán Moszkva önálló államként ismerte el az addig kvázifüggetlenként létező, de hivatalosan Grúzia részét képező Abháziát és Dél-Oszétiát, ahol orosz békefenntartók teljesítettek szolgálatot, miközben Moszkva orosz állampolgárságot adott az ott élők többségének. (Összesen 200 ezer emberről van szó.)

Grúzia meghívása most, egy sokkal egyértelműbb területi konfliktus idején különösen jelentős, tekintettel az 5-ös cikkelyben foglalt kollektív védelem garanciájára.

Trump a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján – amelyet azért tartott, mert felmerült, hogy a NATO-ből való kilépését vetette fel arra az esetre, ha a tagországok nem növelik védelmi kiadásaikat – Grúziával kapcsolatban elmondta: az ország most valóban esélyt kap a tagságra.

A NATO szerdán már felhívta Oroszországot, hogy erőivel hagyja el Grúziát és Ukrajnát. Más kérdés, hogy előbbit orosz felfogás szerint elhagyta, hiszen Oroszország független államnak tartja Abháziát és Dél-Oszétiát, amelyek azonban a nemzetközi jog szerint Grúziához tartoznak, utóbbiban hivatalosan Oroszország nincs is jelen, legalábbis orosz szempontból, hiszen a kelet-ukrajnai szakadároknál való jelenlétét nem ismeri el, az annektált Krímet pedig saját részének tekinti.

A felszólításra az orosz külügy még tegnap a Twitteren vidáman trollkodott egyet:

Amíg a haszontalan katonai szervezet, a NATO provokációval vádol bennünket és fogát csikorgatja Brüsszelben, addig mi készülünk a világbajnoki meccs megtekintésére.

Persze jobb lett volna a szúrás, ha Oroszország válogatottja játszotta volna az elődöntőt Angliával, de ez a Horvátországtól elszenvedett vereség miatt már nem történhetett meg, de azért a vb házigazdájaként így is aktuális volt.

Пока бесполезный военный блок #НАТО обвиняет нас в провокационной деятельности и продолжает скрежетать зубами в Брюсселе, мы готовимся смотреть #ЧМ2018 pic.twitter.com/StEEbLe3dd

— МИД России ** (@MID_RF) 2018. július 11.

.

Rovatok