Index Vakbarát Hírportál

Trump felgyorsítja a szétszakított menekült családok egyesítését

2018. július 12., csütörtök 13:51

A nemzetközivé vált botrány hatására Trump felgyorsítja az amerikai határon szétszakított családok egyesítését, írja a New York Times.

Ez azt jelenti, hogy a bürokratikus akadályokat elhárítják a külön táborokba zárt gyerekek szüleikhez szállítása elől. A lépést egy jogvédő szervezet, az American Civil Liberties Union (ACLU) jelentette be, akik korábban a szétszakítás miatt beperelték az amerikai kormányt.

A jövőben elég lesz a gyerekek átszállításhoz annyit tisztázni, hogy a gyereknek megtalálják az egyik szülőjét. Ha ez a szülő megvan, és nem büntetett előéletű, akkor elviszik hozzá a gyerekét. Korábban ujjlenyomatot vettek mindkét szülőtől és kötelezően kijelöltek egy szociális munkást, aki kapcsolatban marad a családtagokkal. Ez pedig hosszú időt vehetett igénybe.

Az ACLU jogvédő szervezet üdvözölte az új eljárást, aminek köszönhetően nagyjából 3 ezer, illegális határátlépés után a szüleitől elszakított gyermek kerülhet vissza a családtagjaihoz. Trumpnak egyébként nem a szíve lágyult meg hirtelen, hanem a szövetségi bíróság kötelezte arra a kormányzatot, hogy július 26-ig egyesítse a szétszakított gyermekeket, ezt a határidőt pedig csak a szabályok lazításával tudja tartani az állam.

A szigorú amerikai határvédelemnek magyar áldozata is volt, egy két éves kisfiú, Levente.

Rovatok