Index Vakbarát Hírportál

Ilyen feszült NATO-csúcs még nem volt

2018. július 12., csütörtök 11:43 | aznap frissítve

Az Egyesült Államoknak a szövetségből való kiléptetésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket – írta az MTI diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A vártnál is feszültebb lett a brüsszeli NATO-csúcs azután, hogy Donald Trump

Az AP úgy tudja, hogy NATO válságtanácskozást hívott össze a kijelentésre.

A Reuters szerint azonban a kemény szavak ellenére Trump nem fenyegetőzött kilépéssel a katonai szövetségből, amelynek fő ereje az Egyesült Államok védelmi erején alapszik.

Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.

Sőt, az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem is a két százalékot kellene elérni mielőbb – az alulteljesítő NATO-tagok ezt 2024-re ígérik, így Magyarország is –, hanem a NATO-tagoknak GDP-arányosan négy százalékot kéne fordítaniuk védelmi kiadásaikra.

Négyszázalékos igényét – kiemelve Németország kettős játékát, miszerint tartanak az orosz fenyegetéstől, de mégis üzletelnek Oroszországgal – Trump később a Twitteren is megerősítette.

....On top of it all, Germany just started paying Russia, the country they want protection from, Billions of Dollars for their Energy needs coming out of a new pipeline from Russia. Not acceptable! All NATO Nations must meet their 2% commitment, and that must ultimately go to 4%!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. július 12.

A védelmi kiadások látványos emelését elutasította a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is, fontosnak tartva, hogy a tagországoknak el kell érniük a kitűzött kétszázalékos célt. Beszédes, hogy az orosz fenyegetéstől leginkább tartó balti államok – amelyek a NATO-n belül védelmi kiadásaikkal jól teljesítenek, megközelítve vagy meghaladva a két százalékot – sem tartják indokoltnak a kiadások GDP-arányosan négyszázalékosra való emelését. Erről az MTI szerint a lett miniszterelnök is beszélt egy interjúban.

Mások arról számoltak be, hogy Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.

Trump rendkívüli sajtótájékoztatót tartott

Trump a kijelentéseiről szóló hírek nyomán egy korábban nem tervezett sajtótájékoztatót tartott – miközben a brit kormányfő és a német kancellár egyelőre elhalasztotta saját tájékoztatóit.

Az amerikai elnök sajtótájékoztatójából kiderült:


Pár perc kellett a részleges cáfolatig

Nem sokkal a sajtótájékoztató után a francia elnök cáfolta Trumpot. Emmanuel Macron szerint ugyanis a NATO tagjai nem egyeztek bele abba, hogy védelmi költségvetéseiket a GDP két százaléka fölé vigyék, így továbbra is a korábbi célkitűzés van érvényben, azaz, hogy a tagországok 2024-re elérik a két százalékot.

Az olasz kormányfő, Giuseppe Conte is elmondta, nincsen tervben az előre kitűzött két százalékhoz képest a védelmi kiadások további növelése.

Azt azonban – ahogyan Stoltenberg nyilatkozata is jelezte – elismerik az európai tagok, hogy szükség van a védelmi kiadások növelésére: elvégre erről szólt a két százalékra vonatkozó célkitűzés, amiről már korábban született döntés.

Angela Merkel is beszélt a terhek egyenletesebb elosztásáról. A német kancellár szerint Németországnak többet kell tennie a védelem biztosítása érdekében – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek érdekében a kormány már tett is lépéseket – mondta Merkel. 

Azt viszont kiemelte, hogy a védelmi kadásokról szóló vitát mindenképp el kellene különíteni a  transzatlanti kereskedelemről szóló vitától. Ezzel Trumpnak válaszolt, aki a sajtótájékoztatóján közölte, ha az EU nem ajánl jobb kereskedelmi feltételeket, akkor az Egyesült Államok „tenni fog valamit” az alacsony importvámmal bejövő európai autókkal szemben.

Rovatok