Index Vakbarát Hírportál

A brexit kinyírja a brit–amerikai szabadkereskedelmi megállapodást

2018. július 13., péntek 05:55

Theresa May brit miniszterelnök szerint London a brit EU-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal. Donald Trump amerikai elnök azonban egyenes utalást tett arra, hogy ha Nagy-Britannia a brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné ezt.

„A brexit példátlan lehetőség egy még szélesebb gazdasági együttműködésre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között, e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is."

Ezt Theresa May brit miniszterelnök mondta azon a vacsorán, amit Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori palotájában adott Donald Trump tiszteletére.

Eközben Trump az erősen EU-ellenes, jobboldali The Sunban pénteken megjelent interjúban úgy fogalmaz: ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit–amerikai kereskedelmi egyezmény.

Trump May helyében nagyon sok mindent másképp csinált volna, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen".

Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a „súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a brexit után is.

Trump az interjúban beszélt arról is, hogy

(MTI)

Rovatok