Index Vakbarát Hírportál

Megtalálta a brit rendőrség a novicsok forrását

2018. július 13., péntek 18:51

A brit rendőrök találtak egy üvegcsét vagy kis palackot az Amesburyből mérgezéssel kórházba került Charlie Rowe házában, amit elküldtek elemzésre, és a kutatólaborban megállapították, hogy a szovjet idegmérget, novicsokot tartalmazott. A Sky News szerint a tárolót még szerdán fedezték fel a férfi otthonában.

Azt egyelőre próbálják megállapítani, honnan származik a palack, és hogyan került a férfi házába. A rendőrök a héten már tudtak beszélni a 45 éves férfival, aki súlyos, de stabil állapotban van. Rowley kedden nyerte vissza az öntudatát.

A 45 éves férfi egy 44 éves nővel együtt került kórházba június 30-án, egy ismeretlen anyagtól válságos állapotba kerültek. Azóta megerősítették, hogy a megbetegedésüket ugyanolyan szovjet katonai idegméreg okozta, amilyennel Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát is megmérgezték márciusban Salisburyben. A nő, Dawn Sturgass vasárnap meghalt a kórházban.

A rendőrök próbálják összerakni, hogy merre járt a pár Salisburyben és Amesburyben, mielőtt június 30-án rosszul lett. A rendőrök pozitív fejleménynek tartották, hogy zárt térben találták meg az idegmérget, de ettől még továbbra is elzárva tartanak területeket Salisburyben.

Szkripalék válságos állapotban kerültek kórházba, de túlélték a mérgezést, és már kiengedték őket. Most ismeretlen helyen a brit kormány védelme alatt állnak.

Rovatok