Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen volt élve látni őket

2018. július 13., péntek 13:17 | aznap frissítve

Július 2-án, kilenc napnyi keresés után két brit búvár megtalálta a barlangban rekedt thaiföldi gyerekeket. A két búvár, Rick Stanton és John Volanthen hazatérésük után nyilatkozott a Sky News-nak. 

Hihetetlen érzés volt élve találni a gyerekeket. Izgatottságot éreztem, illetve megkönnyebbülést, hogy mindnyájan életben vannak. Amikor elváltunk tőlük, csak arra tudtunk gondolni, hogy hogyan fogjuk őket kihozni

– nyilatkozta Stanton, aki beismerte, hogy a terep nehézsége miatt nem volt biztos benne, hogy sikerül kimenteni a gyerekeket. 

Nem vagyunk hősök

– válaszolta társa,  John Volanthen arra a felvetésre, hogy kitüntetést érdemelnek emberfeletti munkájukért. Volanthen szerint az érdem a nemzetközi búvárcsapaté.

Stanton és Volanthen a világ legjobb barlangi mentőbúvárjainak számítanak. Stanton civilben tűzoltó, míg Volanthen informatikusként dolgozik. Mindketten több tízéves tapasztalattal rendelkeznek. 2010-ben Guinness-rekordot döntöttek, amikor két társukkal együtt 8800 méterre hatoltak be egy spanyol barlangba. 50 órát töltöttek a víz alatt.

12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Azonban természetesen nem így tervezték.

Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára

- mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves csapatkapitányának apja. A gyerekeket közel három hétnyi fogság után sikerült kimenteni.

Rovatok