Index Vakbarát Hírportál

Jól vannak a thaiföldi fiúk, jövő csütörtökön hazamehetnek

2018. július 14., szombat 10:39

Videoüzenetben köszönték meg a segítséget a thaiföldi barlangban rekedt fiúk, akik kevesebb, mint egy hét múlva hazamehetnek az otthonaikba. Fertőző betegségnek nincs nyoma, fizikailag mindenki egészséges és hízik. A következő nagy feladat: a fiúk és az edző mentális jól-létének a segítése.

Sajtótájékoztatót tartottak a thaiföldi fiúkat kezelő Chiangrai Prachanukroh Kórház vezetői, ahol bejelentették, hogy a fiúk vélhetően jövő csütörtökön hagyhatják el a kórházat - számolt be az ABC News. Így a barlangba rekedtek, kimenekítésük időpontjától függően - 9-11 napot töltenek kórházban és közel egy hónap távollét után térhetnek haza. A sajtótájékoztatón lejátszották a fiúk rövid videóüzeneteit is, amelyben minden fiú azt mondta, hogy jól van, és köszönetet mondott a megmentőinek.

Mindenki jól van és eszik

Piyasakol Sakolsatayadorn, Thaiföld egészségügyi minisztere szerint

az összes fiú egészséges, elkezdte visszaszerezni a normális testsúlyát és mindenkinek nagyon jó az étvágya."

A kórház már elvégzett egy sor, veszélyes fertőző betegségekhez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatot is, amelyek szerencsére mind a 13 barlangban rekedt, vagyis a 12 fiú és a fiatal edző esetében is negatív eredményekkel zárult.

Már látogathatóak

A fiúkat látogató családtagoknak már nem kell viselniük a sebészi maszkokat és már nem csak üvegen keresztül láthatják szeretteiket, hanem odaülhetnek az ágyaikhoz.

A kórház vezetői elmondták, hogy a következő napokban pszichológiai vizsgálatok következnek. Az orvosok elmondták, hogy azt javasolják, hogy a következő egy hónapban a gyerekek leginkább a családdal és a barátokkal töltsenek időt, de ha lehet, ne nyilatkozzanak.

A média érdeklődése visszaidézheti a félelmet, vagy bűntudatot, esetleg szégyenérzetet okozhat.

Mindez fokozottan igaz lehet az edző esetében, akit a fiúk és a családtagok alapvetően hősként ünnepelnek, de a média a felelősségét is boncolgathatja.

Az ABC News tudósítója megszólaltatta a vaddisznók focicsapatának két tagját, aki knem voltak ott a barlangi túrán, a fiúk elmesélték, hogy csapatépítő jelleggel már korábban is többször sétáltak a barlangban.

Rovatok