Index Vakbarát Hírportál

Trump az USA-t okolta a rossz viszonyért

2018. július 16., hétfő 09:33

Néhány órával Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki találkozója előtt az Egyesült Államok elnöke saját országát - annak korábbi vezetését - okolta Washington és Moszkva példátlanul rossz viszonyáért.

Az elnök twitteres üzenete szerint a korábbi évek ostobaságai és a jelenlegi boszorkányüldözés tehet mindenről:

Our relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. július 16.

A boszorkányüldözés minden bizonnyal Robert Mueller különleges ügyész bizottságára utal, amely az amerikai választás orosz befolyását vizsgálja, és amelynek munkája nyomán 12 orosz hírszerző ellen vádat is emeltek az Egyesült Államokban.

Trump és Putyin találkozója magyar idő szerint dél körül kezdődik, a tervek szerint három órával később közös sajtótájékoztatót tartanak. Közös dokumentum aláírása azonban nem várható. A felek visszafogott várakozásokkal tekintenek a tárgyalásokra, amelynek azonban már pusztán a ténye is fontos: a Szovjetunió felbomlása óta még nem volt példa arra, hogy az amerikai elnök beiktatása után ennyi ideig ne tárgyaljon kétoldalú megbeszéléseken - tehát nem csak röviden, egy nagyobb nemzetközi eseményen - az orosz elnökkel.

A Krím annexiója után Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók feloldása nem várható, bár Trump tehet arra ígéretet, hogy a személyre szabott szankciós lista nem fog bővülni a jövőben. 

Ránézésre így is Putyinnak hozhat többet a találkozó azzal, hogy a végét jelentheti az Oroszország eddig sem túl hatékony nemzetközi diplomáciai elszigetelésnek.

Kérdés, mit adhat Irán vagy Szíria kapcsán Oroszország, bár Trump nyugati partnerei - különösen a várakozásoknál is feszültebbre sikerült NATO-csúcs után - attól tartanak, hogy az amerikai elnök túl nagy kedvezményt ad, cserébe általános és nehezen számon kérhető ígéretekért. 

Szóba kerülhet viszont a nukleáris fegyverek további csökkentése: jelenleg a New Start elnevezésű, még Barack Obana és Dmitrij Medvegyev által megkötött, 2021-ig tartó megállapodás van érvényben. Trump és Putyin korábban telefonon már beszélt a megállapodás meghosszabbításáról.

Trump a maga részéről európai útjának a finnországi orosz szakaszát tartja könnyebbnek, súlyos vitái inkább a NATO európai tagjaival vannak a szövetségesek alacsony védelmi költségvetése miatt és kereskedelmi konfliktusa is az EU-val és Kínával van, nem pedig Oroszországgal.

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a Kreml semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy Trump az "Amerika First!" jelszavát képviseli, hiszen természetes, hogy neki az amerikai, az orosz elnöknek pedig az orosz érdekek képviselete kell, hogy legyen az elsődleges, ez tehát önmagában bizonyosan nem akadálya annak, hogy Putyin és Trump megtalálják a közös nevezőt.

Rovatok