Index Vakbarát Hírportál

Ausztria nem fogad be senkit a 450 menekültből

2018. július 17., kedd 14:46 | aznap frissítve

Ausztria nem fogad be senkit az Olaszországba hajón érkezett 450 fős migránscsoportból - tájékoztatta Sebastian Kurz osztrák kancellár olasz kollégáját, Giuseppe Contét egy kedden nyilvánosságra került levélben.

Kurz azzal indokolta az elutasítást, hogy

Ausztria 2015 óta lakosságarányosan több menedékkérelmet fogadott be, mint számos más uniós tagállam.

A szicíliai Pozzallo kikötőjében ért partot hétfőre virradó éjszaka az a mintegy 450 fős migránscsoport, amelynek tagjait Olaszország mellett további öt EU-tagállam között osztják szét. Olasz hatósági információk szerint a migránsok többsége eritreai és szomáliai, a többiek Nigériából, Bangladesből, Algériából, Líbiából, Szíriából, Egyiptomból származnak.

Az illegális bevándorlók eredetileg egy halászhajóval keltek útra a líbiai Zuarából, és mivel kormányos is volt a hajón, egyenesen az olaszországi partok felé tartottak. Amikor olasz vizekre léptek, a hajóról a migránsokat két olasz hatósági hajó vette át fedélzetére, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta beengedésüket olasz területre.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vasárnap levélben fordult az EU-tagállamokhoz, segítségüket kérve. Ezt követően

Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Málta jelezte, hogy befogad 50-50 embert, Írország húsz fő elhelyezését vállalta.

Rovatok