Index Vakbarát Hírportál

Japánban tízezerrel tombol a nyár

2018. július 18., szerda 06:58

A rendkívüli meleg miatt Japánban a múlt hét óta legkevesebb 12 ember meghalt, csaknem tízezer ember pedig hőgutával kórházba került.

- közölte szerdán a katasztrófavédelem feladatait is ellátó japán tűzoltóság.

A legnagyobb hőség a szigetország középső és nyugati részén alakult ki. A hétvégén 39 Celsius-fokot mértek Gifu prefektúrában, ami az idei nyár rekordja. A fővárosban, Tokióban még a reggeli órákban is 33-34 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. A meleg leginkább az időseknek megterhelő, mert többet tartózkodnak a szabadban, illetve otthon -elsősorban takarékossági megfontolásokból - nem kapcsolják be a légkondicionálót.

Tavaly Japánban 44 ember halt meg a rendkívüli meleg miatt és több tízezren kerültek kórházba. A japán hatóságok ugyanazt tanácsolják az embereknek, mint amit magyarok szoktak hasonló helyzetben: Fogyasszanak sok folyadékot, ne tartózkodjanak sokat a tűző napon és viseljenek fejfedőt.

Japánban a múlt hét közepén a monszunnal érkező Prapirun tájfun miatt heves esőzések voltak, folyók léptek ki a medrükből, felázott a talaj és földcsuszamlások temettek maguk alá több embert. Az ítéletidő 216 halálos áldozatot követelt.

(MTI)

Rovatok