Index Vakbarát Hírportál

Izrael kíváncsi arra, hogyan dolgoznak a Puskás Akadémián

2018. július 19., csütörtök 09:25 | aznap frissítve

„A kiemelkedően jó magyar–izraeli kapcsolatok a mi együttműködésünknek köszönhető, mindkét országnak patrióta vezetője van” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Orbán a barátjának nevezte Netanjahut, és tegeződve beszélt a sajtótájékoztatón.

Benjámin Netanjahu Herzl Tivadar szobrára mutatva a két ország közös múltjára emlékeztetett, fontosnak nevezte az antiszemitizmus elleni küzdelmet, de kiemelte azt is, hogy „ma a magyar zsidók félelem nélkül élnek”.

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

– tette hozzá a magyar kormányfő.

A szélsőséges iszlám elleni harcban Izrael az első vonalban van, mondta Netanjahu. Orbán erre utalva megjegyezte, hogy Nyugat-Európában „új típusú antiszemitizmus jelent meg, és az Izrael-ellenességet is az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekintem”. 

A gazdasági kapcsolatokról azt emelte ki, hogy kétszáz izraeli cég ötezer embernek ad munkát Magyarországon.

Jövőre kulturális évadot rendeznénk Izraelben, „kellő szerénységgel mondom, hogy van mit megmutatnunk”, mondta Orbán.

A sajtótájékoztató végén Benjámin Netanjahu megjegyezte, hogy szívesen küldenének megfigyelőket a felcsúti Puskás Akadémiára, mert szeretnének kijutni a következő labdarúgó-világbajnokságra.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktort Izrael elnöke, Reuven Rivlin is fogadta. Neki is elmondta, hogy „a zsidó közösség a kormány védelme alatt áll”, a vendéglátó válaszul nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására.

Orbán Viktor később találkozik David Lau askenázi főrabbival, felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, majd elültet egy fát a Nemzetek Ligetében.

Rovatok