Index Vakbarát Hírportál

További nyolc év börtön a volt dél-koreai elnöknek

2018. július 20., péntek 09:37

A 24 éves börtönbüntetése mellé még nyolcra ítélte a bíróság a volt dél-koreai elnököt, Pak Gunhjet az állami pénzek körüli stiklik és a választási törvény megsértése miatt.

A politikus így már több mint három évtizedet tölt majd börtönben. A 24 éves büntetéséről itt írtunk, többek között vesztegetésben, kényszerítésben és hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek a bíróság, és a börtönbüntetés mellett a volt elnöknek 18 milliárd von (mintegy 4,2 milliárd forint) büntetést is kellett fizetnie.

A mostani ítélet szerint jelentős veszteségeket okozott az államnak azzal, hogy jogszerűtlenül vett át 3 milliárd vont (730 millió forint) a nemzeti hírszerzés főnökétől. Ezért hat évet kapott. Ennek a vádnak része volt vesztegetés is, de a bíróság szerint nem bizonyítható, hogy a kémfőnök kért, kapott-e előnyöket a pénzért cserébe.

A hat év mellé két további évet kapott a választási törvény megsértéséért, mivel beavatkozott a párján belüli jelölésbe a 2016-os parlamenti választások előtt. Így jön ki a 8 év összességében.

Az exelnök nem jelent meg a bíróság előtt. A volt politikus elleni eljárások ezzel még nem értek véget, a 24 éves büntetés kiszabása után az ügyészség 30 évet követelve fellebbezett, erről augusztusban dönt a legfelsőbb bíróság.

Rovatok