Index Vakbarát Hírportál

Kedves képviselőtársaim, tisztelt terroristák

2018. július 21., szombat 10:03

Pénteken alakuló ülést tartott a kolumbiai parlament. Az ülésen most először vettek részt a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet volt gerillái.

Juan Manuel Santos leköszönő elnök üdvözölte a volt gerillákat a demokrácia templomában. A FARC-al kötött békemegállapodás megőrzésére szólította a parlamentet és utódját, Iván Duque-t. Feltehetően Duque-re utalva mondta azt, hogy sokan nem szeretnék látni a parlamentben a FARC tagjait, de őt megelégedéssel tölti el a jelenlétük.

Azok, akik fél évszázadon át fegyverrel harcoltak az állam és intézményei ellen, alávetették magukat a kolumbiai alkotmánynak és törvényeknek. Mostantól a szavak lesznek a fegyvereik.

– mondta Santos, akit Nobel-békedíjjal jutalmaztak a FARC-al kötött békéért.

A 2016-os békemegállapodás értelmében a FARC beszolgáltatta a fegyvereit, mielőtt párttá alakultak. A Közös Forradalmi Alternatív Erő párt nevének rövidítése azonos a gerillaszervezetével, így a pártot is FARC-nak hívják.

A márciusi parlamenti választáson Santos középutas koalíciójának három pártja kapta a legtöbb szavazatot. A FARC a szavazatok alig egy százalékát gyűjtötte össze, de a békemegállapodás a szavazataránytól függetlenül 5-5 helyet biztosít nekik a képviselőházban és a szenátusban.

Két hónappal a parlamenti választás után elnökválasztást tartottak, amin Santos már nem indulhatott. A választáson a jobboldali Iván Duque győzött. Az alig 41 éves Duque fogadkozott, hogy felülvizsgálja a marxista lázadókkal két éve kötött békemegállapodást. Duque ellenzi a volt gerillák jelenlétét a kongresszusban; felháborítja, hogy bűnözők fognak törvényeket hozni, akik évtizedeken át gyilkoltak, kínoztak és túszokat ejtettek. Duque azt ígérte: nem fogja széttépni a békemegállapodást, ahogy azt egyes szövetségesei szorgalmazzák, de úgy módosítaná, hogy az amnesztia ne vonatkozzon a súlyos bűntényeket elkövető egykori gerillákra.

Duque győzelme után sokan megfogalmazták azt a félelmüket, hogy elnöksége veszélybe sodorhatja a békefolyamatot, és arra késztetheti a volt FARC-gerillákat, hogy más fegyveres csoportokhoz csatlakozva folytassák a harcot a kormány ellen. Elemzők szerint nem kizárt, hogy Duque kisebb változtatásokat tud majd eszközölni a békemegállapodásban, de a kongresszus háromnegyede által támogatott szerződést szinte lehetetlen módosítani.

A győztes Duque-ra, aki az elmúlt évszázad legfiatalabb kolumbiai elnökeként lép majd hivatalba augusztusban, nehéz feladatok várnak. Kolumbia gazdasága változatlanul gyenge. Kábítószer-kereskedő bandák nyomultak be azokba a térségekbe, amiket korábban a FARC fegyveresei ellenőriztek. Ráadásul az elmúlt évben több mint félmillió venezuelai érkezett az országba, hogy élelemhez és munkához jusson.

(MTI)

Rovatok