Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek három rendőrt Macron verekedő testőrének ügyében

2018. július 21., szombat 12:50

Őrizetbe vettek három rendőrt az Emmanuel Macron francia elnök egyik testőrét érintő botránnyal összefüggésben. A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint mindhárom rendőrt felfüggesztették állásából, írja az MTI.

Még csütörtökön kezdett nyomozni a francia ügyészség Macron egyik biztonságért felelős munkatársa, Alexandre Benalla ügyében, miután előkerült egy felvétel , amin egy májusi tüntetésen diákokat bántalmaz. A felvételen Alexandre Benalla rendőri sisakban, de civil ruhában lépett fel a rendőrökkel együtt, először egy nőt rángatott a nyakánál fogva, majd egy férfi cibálásába kapcsolódott be. Pénteken már lépett is az elnöki hivatal, kirúgták a férfit.

 A három rendőrt azzal gyanúsítják, hogy ellopták és átadták Benallának a helyszínen készített rendőrségi felvételeket, aki a saját védelmében próbálta felhasználni őket, amikor az elnöki hivatalban foglalkoztak az üggyel. A rendőrségi felvétel átadása szolgálati titok kiszolgáltatásának számít, súlyos törvénysértésnek minősül.

Benallát még pénteken vették őrizetbe, ahogy Vincent Crase nyugalmazott csendőrt is, aki szintén a helyszínen volt. Mindkettejük őrizetét szombaton meghosszabbították 24 órára. Szombat reggel házkutatást tartottak Benalla lakásában, Párizs délnyugati Issy-les-Moulineaux nevű peremkerületében.

A parlament vizsgálóbizottságot hozott létre az ügy tisztázására. Gerard Collomb belügyminiszter hétfőn ismerteti a parlamenti képviselőkkel, hogy állnak a hatóságok az eset kivizsgálásával.

Rovatok