Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetben állapodott meg Izrael és a Hamász

2018. július 21., szombat 06:54

Tűzszünetben állapodott meg szombat hajnalban Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet a halálos kimenetelű támadások után - jelentette be a Hamász egyik szóvivője, írja az MTI.

Péntek délután a Hamász egyik mesterlövésze halálosan megsebesített egy járőröző izraeli katonát a Gázai övezet és Izrael határán. Ennek hatására tűzpárbaj tört ki a felek között, amelyben négy palesztin életét vesztette. Majd az izraeli hadsereg támadást indított a Hamász több gázai övezeti létesítménye ellen. A hadsereg közlése szerint harckocsijai eltaláltak 68 Hamász-célpontot, és romba döntöttek mintegy 60 épületet, amivel "jelentősen rontották a Hamász katonai képességeit".

A Hamász pedig rakétákkal támadta Izrael területét, de az izraeli légvédelmi rendszer kivédte ezeket.

Fauzi Barhúm, a Hamász egyik szóvivője közölte: a felek Egyiptom és az ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően megállapodtak abban, hogy helyreállítják a nyugalmat.

Izrael nem fűzött megjegyzést a közleményhez, de egy katonai szóvivő azt mondta: szombat hajnalban nem volt katonai tevékenység a Gázai övezetben.

Ez már a második tűzszüneti megállapodás a felek között a héten.

Az izraeli 10-es tévécsatorna szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

Rovatok