Index Vakbarát Hírportál

Putyin kedvenc motorosbandájától elveszik a tankokat Szlovákiában

2018. július 22., vasárnap 12:58

Ahogy arról pénteken az MTI beszámolt, felfüggesztette a szlovák hadtörténeti intézet vezetőjét, Peter Gajdos védelmi miniszter, miután kiderült, hogy Miloslav Caplovic hadi felszerelést kölcsönzött az Éjszakai Farkasok nevű orosz motoros banda szlovákiai ágának.

Vlagyimir Putyin kedvenc motorosai rendszeres szereplőivé váltak az EU-ban a május 9-i orosz megemlékezéseknek a II. világháború befejezésének ünnepén. A szervezet már egyre több közép-kelet-európai országban hozott létre testvérszervezetet. Bár nálunk még hivatalosan nem hoztak létre, de azért tavaly a magyar rendőrség bevédte a putyinista orosz motorosbanda akcióját, amikor azok tiltott önkényuralmi jelképpel (vörös csillaggal, sarló-kalapáccsal) emlékeztek meg a Szovjetunió nácizmus felett aratott győzelméről a Fiumei úti Sírkertben.

Szlovákiában most abból van botrány, hogy a helyi hadtörténeti intézet szerződést írt alá - a védelmi minisztérium tudta nélkül - a nagyszombati veteránjármű-múzeummal, hogy kölcsönözzenek katonai felszerelést az Alsókorompán székelő motoros bandának.

A védelmi miniszter végül elrendelte, hogy semmisítsék meg a szerződést, és vegyék vissza a hadi felszerelést, még ha az harcra nem is használható fel. Gajdos ezenkívül utasította a hadtörténeti intézetet, hogy vizsgálja felül az összes szerződését. "Nyilvánvaló, hogy Miloslav Caplovic, a hadtörténeti intézet igazgatója nem végzett megfelelő háttérellenőrzést az egyesülettel kapcsolatban, ennélfogva túllépett hatáskörén" - mondta a védelmi szóvivő.

Az Ujszo.com most azt írja: "Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, hogy az Éjszakai Farkasok tevékenységét megállás nélkül figyelik, de mivel egyelőre semmilyen törvényszegést és kihágást sem észleltek, nem foganatosítottak további intézkedéseket. A Putyin-barát motorosklub szlovákiai jelenléte miatt jövő péntekre tüntetést hívott össze a belügyminisztérium pozsonyi épülete elé a Nekünk Nem Mindegy diákkezdeményezés. „Köztudott, hogy ezt a motoros bandát a Kreml finanszírozza. Nálunk is újabb tagokat toboroznak, akik aztán keleti szomszédaink, az ukránok ellen harcolnak” – közölte a kezdeményezés."

(Borítókép: Az Éjszakai Farkasok tagjai koszorúznak 2006. május 9-én, Berlinben. Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

Rovatok