Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas erdőtüzek tombolnak Athén közelében

2018. július 23., hétfő 23:13 | aznap frissítve

Szükségállapotot hirdettek Görögország Attika régiójában az Athén környékén pusztító hatalmas erdőtüzek miatt, írja a Der Standard. A tűzoltóság és a katonaság egész éjszaka folytatja a küzdelmet a tűz megfékezésére. A tűz több tucat embert zárt el a külvilágtól, hat embert égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A hatóságok nem zárják ki, hogy halálos áldozata is lehet a természeti katasztrófának. Az AFP legfrissebb jelentése szerint legalább öt ember vesztette életét.

Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén.  Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték.  A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő. A tűz gyorsan terjedt a tengerparti Kineta üdülőváros irányába. Innen az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról.  A tűz miatt az Athén és  Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani. 

A következő riasztás hétfő délután érkezett az Athéntól keletre fekvő erdős területen kitört tűz miatt Pikermi és Rafina városok közelében. Itt legaláb 100 ház gyulladt ki, közölte Pikermi város polgármestere. A görög polgári védelem vezetője a televízióban azt mondta:  a legrosszabb történt, mert olyan helyeken ütött ki a tűz, ahol sok nyaraló és üdülő van. Az emberek pánikba estek és úgy menekültek, sok helyen akadozott az áramellátás, a telefon- és az internetkapcsolat. 

Hétfőn este hét órakor újabb tüzet jelentettek az Athéntól északkeletre fekvő  Oroposz városánál is.  A mentést nehezíti, hogy a hatalmas füst miatt a tűzoltó repülőgépek és helikopterek pilótái semmit sem látnak.

A tüzek miatt Athén felett hatalmas, szürkés-sárgás füstfelhő alakult ki, ami egy időre a napot is eltakarta.  Az athéni repülőtéren hétfő délután a rossz látási viszonyok miatt néhány gép csak késéssel tudott landolni. 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzeket.  

Rovatok