Index Vakbarát Hírportál

Holtan találták a meztelenül tiltakozó Femen alapító tagját

2018. július 24., kedd 13:54

Holtan találták párizsi lakásában a politikai hekkerkedést a meztelenséggel egybekötő Femen alapító tagját. Okszana Sacsko halálának okát hivatalosan nem közölték – írta az ukrán szervezet honlapja. Más forrás a Femen vezetőjére, Anna Hucolra hivatkozva úgy tudja: a 31 éves nő – aki 2013 óta élt politikai menekültként Franciaországban – öngyilkos lett. Az elmúlt két évben kétszer is tett erre kísérletet. Sacsko az utóbbi időben a nők jogait középpontba állító festőként több kiállítást is tartott képeiből.

A Femen eredetileg az ukrajnai egyetemista lányokkal szembeni szexuális zaklatások elleni tiltakozásul jött létre, később általában az ukrajnai nők kiszolgáltatottsága, a szexturizmus és a feleségszerzésre épülő turizmus ellen lépett fel. Később általában a civil jogok védelme nevében szervezte akcióit, nemcsak Ukrajnában, hanem világszerte. 

Legutóbb a moszkvai vb-döntőn jelentek meg, a pályán, a horvát–francia mérkőzés egy időre meg is állt a fűre rendőrruhában befutó nők miatt.

A meztelen felsőtestre írt feliratokkal tüntető Femen politikai indíttatású akcióinak irányait nehéz követni, tüntetett a Krímet elfoglalt Putyin ellen éppúgy, mint Petro Porosenko ukrán elnök ellen, volt, hogy Julija Timosenko kormányfő ellen tüntettek, mondván, ő nem más, mint – a később elüldözött – ukrán elnök, Viktor Janukovics szövetségese, majd tüntettek az ellen, hogy Janukovics bebörtönözte Timosenkót.

De tiltakoztak Párizsban Marine Le Pen Nemzeti Frontja ellen vagy a Sacré-Coeur-ben XIV. Benedek lemondásakor. Eközben a szervezet kifejezetten elhatárolja magát a feminizmustól: Anna Hucol 2011-es nyilatkozata szerint ugyanis „a feministák figyelmének középpontjában a férfi áll, akire a feministák hasonlítani akarnak, úgy akarnak öltözködni, mint ő, az ő szerepét szeretnék átvenni, hogy végül önálló női férfivá változzanak.”

Rovatok