Index Vakbarát Hírportál

60 éve nem volt ilyen szárazság és hőség Nagy-Britanniában

2018. július 24., kedd 14:38

1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá. Keddi előrejelzések szerint

a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.

A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek. Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben.

Az országban sok helyen 54 napja nem volt számottevő csapadék, a Suffolk megyei Bury St Edmunds környékén pedig már 48 napja egyáltalán nem esett eső. A csapadékmennyiség rendszerint ötszöröse a mostaninak

- közölte a meteorológiai hivatal szóvivője. A július 16-át megelőző hat hétben mindössze 47 milliméter csapadék hullott az Egyesült Királyságban.

A brit állami egészségügyi szolgálat szerint az elmúlt hetekben több mint kétszáz ember szorult kórházi ellátásra, mert túl sokáig voltak napon. A lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban.

A hetek óta tartó szárazság és a nagy meleg miatt kiégett a parkokban a fű.

A szakemberek szerint

a kánikulai hőség akár még hetekig eltarthat Nagy-Britanniában.

Nemcsak Nagy-Britanniában van szokatlan hőség,  Japánban már 80 ember halt meg a 40 fok feletti meleg miatt, Görögországban pedig a szárazság miatt kitört erdőtüzekben 60 ember lelte halálátArra, hogy miért ilyen borzalmas az idő a világon ebben a cikkünkbenpróbáltunk meg választ találni.

Rovatok