Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy szíriai vadászgépet Izrael felett

2018. július 24., kedd 14:06 | aznap frissítve

Az izraeli légvédelem lelőtt egy Szuhoj gyártmányú szíriai vadászgépet kedd délután, ami két kilométerre hatolt be az izraeli légtérbe a Golán-fennsík felett, írja a BBC az izraeli hadseregre hivatkozva. A gépre két Patriot légvédelmi rakétát lőttek ki. 

Damaszkusz szerint a gépet Szíria felett lőtték le, írja a Haaretz. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a lelőtt gép egy Szu–22-es vagy Szu–24-es lehetett. A gép a Golán-fennsík délkeleti részén, szíriai területen, a Jarmuk folyó völgyében zuhant le.

A SANA szíriai állam hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a lelövés pillanatában a gép szíriai légtérben repült, nem pedig Izrael által annektált fennsík felett, írta kedd délután az MTI. Az egyik pilóta meghalt, a másikat még keresik.

A Golán-fennsík régóta az izraeli–szíriai ellentét középpontjában áll. Izrael 1967-ben a hatnapos háború során foglalta el a területet Szíriától. Szíria 1973-ban, a jóm kippúri háború során megpróbálta visszafoglalni a fennsíkot, ám nem jártak sikerrel. A háború után az ENSZ egy ütközőzónát hozott létre a két ország határán, melyet a mai napig felügyelnek.

1985 óta ez a második alkalom, hogy Izrael lelő egy szíriai vadászgépet a Golán-fennsík fölött. Utoljára 2014-ben egy izraeli légtérbe behatoló Szuhoj 24-est lőttek ki az izraeli rakéták.

Rovatok