Index Vakbarát Hírportál

207 környezetvédőt öltek meg tavaly

2018. július 24., kedd 11:24 | aznap frissítve

Legkevesebb 207 környezetvédőt öltek meg 2017-ben világszerte, olyanokat, akik felléptek bánya-, erdőirtási vagy mezőgazdasági, ipari projektek ellen a Global Witness szerint.

A nem kormányzati szerv az MTI híradása szerint azt közölte, hogy az elmúlt évben 207 olyan esetet jegyeztek fel, amikor környezetvédőket öltek meg, köztük például fejlesztésekre kijelölt földek kisajátítása ellen fellépőket. 

Őslakos törzsi vezetők, a flórát és a faunát védő erdőőrök, földjeiket, folyóikat védő átlagemberek vannak a halálos áldozatok között, amelyek 60 százaléka latin-amerikai. A legtöbb, 57 természetvédőt Brazíliában ölték meg, az ázsiai Fülöp-szigeteken 48-at, Afrikában 19 embert, közülük tizenkettőt a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az afrikai áldozatok közül 17 orvvadászat, illegális bányászat ellen lépett fel.

A szervezet közölte: bizonyítékai vannak arra is, hogy katonák és rendőrök felelősek legalább 53 környezetvédő haláláért.

A Global Witness szerint nyilvánvaló a kapcsolat a gyilkosságok és a fogyasztási termékek iránti keresletnövekedése között, az olyan termékek iránti növekvő kereslet, mint a pálmaolaj, a szója vagy a fabútorok a tömeges mezőgazdasági termelés, a bányászat, orvvadászat, erdőirtás táptalaja.

Ahogy nő a kereslet ezen termékek iránt, küzdelem indul az üzleti élet szereplői között új földterületek tömeges méretű megszerzésére a termékek előállításához - mondta Ben Leather, a Global Witness illetékese.

Ne maradjon le semmiről!

Ne maradjon le a rendőrségi hírekről sem

Rovatok