Index Vakbarát Hírportál

Svédországban lebombáztak egy erdőtüzet

2018. július 25., szerda 19:41

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak a Svédország több területén, és az országban a légierőnek kellett bombákat bevetnie, hogy megakadályozza a tűz tovább terjedését.  

A lézerirányítású GBU-49 bombát egy Jas 39 Gripen dobta le 3000 méter magasról Älvdalen környékén, ahol egy katonai gyakorlópályát kellett megvédeni a lángoktól, nehogy az ott tárolt lövegek és lőszerek felrobbanjanak.

A nehéz terep megakadályozta, hogy másképp közelítsék meg a helyszínt a tűzoltók, és hagyományos módon próbálják megelőzni a tüzet.

Nagyon egyszerű okból működött a légierő oltási módszere: a tűznek oxigénre van szüksége, ám ezt a robbanás eltakarította onnan. A robbanás a célponttól 100-150 méterre is eloltotta a tüzet.

Svédországban körülbelül 25 000 hektáron lángolnak az erdők, és a tűz elsősorban Gävleborg, Jämtland és Dalarna területeit érinti. Évtizedek óta ez a leghevesebb erdőtűz az országban. Jóval nagyobb a 2014-es erdőtűznél, amikor 14 000 hektár lángolt, és akkoraiban azt mondták, hogy 40 éve nem láttak hasonlót.

(Borítókép: A Svéd Légierő tagjai felerősítik a bombát a repülőgépre a bevetés előtt - forrás: Svéd Légierő)

(The Local)

Rovatok