Index Vakbarát Hírportál

Nem hozzák többé nyilvánosságra, kivel beszélt Trump telefonon

2018. július 25., szerda 06:28

A CNN úgy értesült, hogy a Fehér Ház többé nem hozza nyilvánosságra, melyik külföldi politikusokkal tárgyalt telefonon Donald Trump. Az utolsó összefoglaló június közepén készült, amikor Trump Orbán Viktornak gratulált áprilisi választási győzelméhez.

Az elnöki adminisztráció nem kommentálta a csatorna értesülését, így az sem világos, hogy végleges vagy átmeneti intézkedésről van-e szó. Az elnök telefonbeszélgetéseinek száraz összefoglalója volt eddig az egyetlen hivatalos megerősítés a külvilág számára, hogy egy csúcsdiplomáciai telefonhívás megtörtént. Ehhez a hagyományhoz évtizedek óta minden republikánus és demokrata vezetésű adminisztráció hű maradt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem hozzák többé nyilvánosságra, kivel beszélt Trump telefonon

Az utolsó összefoglaló arról készült, hogy Trump gratulált Orbánnak az újraválasztásához.

44 · Jul 25, 2018 06:28am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az elmúlt hetekben Trump biztosan beszélt a török elnökkel és az izraeli miniszterelnökkel. A telefonbeszélgetések megtörténtét a Fehér Ház csak azután ismerte el, hogy a külföldi sajtó beszámolt róluk.

Az első értékelések szerint a Fehér Ház a lépéssel elveszti a lépéselőnyét, hogy a beszélgetésekről a saját érdekeinek megfelelően számoljon be a nyilvánosságnak, hiszen az elhangzottakra ezután csak a másik fél által közölt részletek alapján lehet következtetni, így a narratívát ők formálják. A másik gond az, hogy csökken az elnök tevékenységének átláthatósága.

Trumpot korábban többször is feldühítette, hogy egyes beszélgetéseinek tartalma kiszivárgott a sajtóhoz, ezért egyre kevésbé bízik környezete diszkréciójában. A fontos telefonokat gyakran a rezidenciájáról intézi, igaz, olyankor rendszerint jelen van a nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton.

Korábban az volt a gyakorlat, hogy az elnök alapos felkészítése után a telefonbeszélgetéseket a Fehér Ház "vezérlőtermén", a Situation Room-on keresztül bonyolították le, és azt az elnök segítői is hallhatták. Donald Trump zavaros ügyei impulzív személyisége azonban nehezen illeszthető be az eddigi keretek és megszokások közé, aminek a korábbi szokások felrúgása az egyik következménye.

Rovatok