Index Vakbarát Hírportál

A NATO-tól kérhet segítséget Svédország az erdőtüzek megfékezésében

2018. július 26., csütörtök 21:53

A svéd kormány engedélyt adott a polgári védelemnek, hogy segítséget kérjen a NATO-tól az erdőtüzek oltásához - írja az MTI. 

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, a heti kormányülés után beszélt arról csütörtökön, hogy engedélyt adott a Polgári Kontingensekért felelős Svéd Ügynökségnek (MSB), hogy segítséget kérhessen a NATO békepartnerségi programjának tagállamaitól. Svédország nem tagja a NATO-nak, de 1994-ben békepartnerségi szerződést írt alá vele.

Svédországban csütörtökön mintegy 25 ezer hektáron pusztít erdőtűz, amely eddig becslések szerint több mint 900 millió svéd koronás (28 milliárd 350 millió forintos) "értékben" okozott kárt.

A skandináv országban pusztító erdőtüzek részben olyan nehezen hozzáférhetők a tűzoltók számára, hogy a svéd légierő szerdán különleges bombát dobott le az egyik lángoló terület fölött a Trängslet lőtéren. A robbanás elvonta az oxigént, majd a lökéshullám következtében 100 méteres körzetben kialudtak a lángok.

Az oltást nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint 260 éve a mostani volt a legmelegebb július. A meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén hetek óta első alkalommal tartós esőzésekre lehet számítani, ami valamelyest enyhíthet a helyzeten.

Rovatok