Index Vakbarát Hírportál

6 év után lassan elküldenék Assange-ot az ecuadori nagykövetségről

2018. július 27., péntek 16:58

Julian Assange-nak el kell hagynia Ecuador londoni nagykövetségét, jelentette ki Lenín Moreno ecuadori elnök angliai látogatásán, írja a Reuters. Assange hat éve kért, és kapott politikai menekültjogot Ecuadortól, azóta élt a követségen. A WikiLeaks alapítója decemberben ecuadori állampolgárságot is kapott, hogy felgyorsíthassák kiköltözését.

Sosem kedveltem Assange tevékenységét

– mondta Moreno egy korábbi rendezvényen. Az elnök szerint jelenleg is zajlik az egyeztetés Ecuador és az Egyesült Királyság között az ügyben.

A 47 éves Assange 2006-ban alapította meg a WikiLeaks nevű szivárogtató oldalt, ami anonimitást ígér a kényes anyagok feltöltőinek. Az oldal 2010-ben vált világszerte ismertté, amikor csaknem százezer titkos dokumentumot szivárogtattak ki az afganisztáni háborúval kapcsolatban.

Assange-t még abban az évben két svéd nő szexuális bűncselekménnyel vádolta meg, ezért 2010 decemberében őrizetbe vették Londonban. 9 nap után óvadék fejében szabadlábra helyezték, de mivel félt a Svédországnak való kiadatásától, az ecuadori követségre menekült. Valójában nem a svéd bíróság ítéletétől félt, hanem attól, hogy a svédek kiadják az Egyesült Államoknak, ahol akár halálbüntetést is kaphat államtitkok kiszivárogtatásáért.

2015-ben a svéd bíróság ejtette a vádakat, viszont amint kilépne a követség épületéből az angol rendőrség azonnal letartóztatná, mert amikor oda menekült, megsértette az óvadéki szabályokat. 

A WikiLeaks-t egyre többször érte a vád, hogy valójában az oroszok eszköze, különösen, a tavalyelőtti amerikai elnökválasztási kampány közben erősödött fel ez a nézet, miután az oldal közölte a Demokrata Párt belső levelezését – ezt minden bizonnyal orosz hekkerek szerezték meg –, amely csökkentette Hillary Clinton demokrata jelölt győzelmi esélyét és növelte az oroszok által szokatlanul nyíltan favorizált republikánus Donald Trumpét.

Rovatok