Index Vakbarát Hírportál

Új választást akar a pakisztáni ellenzék, mert csalást gyanítanak

2018. július 28., szombat 14:07

Választási csalásra hivatkozva új szavazást követeltek a pakisztáni parlamenti választásokon vereséget szenvedő pártok szombaton.

"Elutasítjuk a teljes választási folyamatot, és tárgyalásokat folytatunk más politikai csoportokkal egy új választás megtartásáról" - mondta Musahidullah Hán, az eddig kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) párt szóvivője.

Mint mondta, a PML-N kapcsolatba lép az összes olyan politikai párttal, amely nem ismeri el a szerdai választások eredményét, hogy a további teendőkről egyeztessenek. Egy kisebb pártszövetség már péntek este új választásokat követelt.

"Ez válogatás nem pedig választás" - értékelte a szerdai voksolást Hafíz Hamdullah, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) konzervatív vallási párt egyik szenátora. "Tiltakozni fogunk a csalás ellen, és új választások szükségességéről igyekszünk meggyőzni másokat is" - mondta.

Bilaval Bhutto Zardari, a választásokon harmadik legtöbb szavazatot szerző politikai erő, a Pakisztáni Néppárt (PPP) társelnöke közölte: a PPP hajlandó az ellenzék soraiban ülni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "minden pakisztáninak joga van a szabad és tisztességes választásokhoz, és ebben a kérdésben nem hajlandóak engedni".

A pakisztáni választási bizottság pénteken megerősítette, hogy az Imran Hán egykori krikettsztár vezette Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) kapta a voksoláson a legtöbb szavazatot.

Hán már csütörtökön bejelentette választási győzelmét, azt ígérve, hogy vezetése alatt egyesíteni kívánja az országot, és felajánlotta, hogy kivizsgáltatja az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos panaszokat. 

A szerdai parlamenti választásokon ugyanis olyan vádak merültek fel, hogy az országban hatalmas befolyással bíró hadsereg Hán javára manipulálta a választási folyamatot.

A tisztségéből korrupciós vádakkal elmozdított kormányfő, Navaz Saríf pártja, a PML-N pénteken még úgy tűnt, elfogadja a miniszterelnöki tisztségre esélyes 65 éves Hán győzelmét.  "A PML-N az erős ellenzék szerepét fogja játszani" - erősítette meg aznap Shehbaz Saríf, a PML-N elnöke, Navaz Saríf testvére.

Az EU választási megfigyelő missziója előzetes jelentésében hitelt érdemlőnek nevezte a választáson született eredményt, ugyanakkor kifogásolta, hogy a különböző politikai pártok nem egyenlő feltételekkel szállhattak ringbe, valamint azt is, hogy a választási kampányban a sajtó megfélemlítését és a korábbi kormányzó párt tisztességtelen pellengérre állítását tapasztalták.

Rovatok