Index Vakbarát Hírportál

Ülősztrájk miatt végeznek ki 75 muzulmán szélsőségest Egyiptomban

2018. július 28., szombat 14:09

Egy kairói bíróság halálra ítélte a Muzulmán Testvériség 75 tagját, köztük az Egyiptomban betiltott iszlamista mozgalom több vezető személyiségét is a 2013-as ülősztrájkokkal kapcsolatban - írja az MTI.

A kairói büntetőtörvényszék ítéletét megküldték felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki nem kötelező jellegű véleményt mond a végrehajtásáról. Az iszlám jogtudós általában jóvá szokta hagyni a bírósági döntéseket.

A gyilkosságtól köztulajdon megrongálásáig terjedő vádakkal 739 vádlottat állítottak bíróság elé a tömeges perben, köztük van Mohammed Badie, az iszlamista mozgalom elnöke, valamint Mahmúd Abu Zeid fotóriporter is. 

Az egyiptomi al-Ahram hírportál szerint a több mint 660 fennmaradó vádlott ügyében szeptember 8-ára tűztek ki ítélethirdetést.

A tömegper a Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfő elmozdítását követő ülősztrájkhoz kapcsolódik. A tiltakozási akcióknak erőszakkal vetettek véget, az összecsapásokban a Muzulmán Testvériség több száz híve és több tucat rendőr is meghalt.

A Mohamed Murszi megbuktatása után hatalomra kerülő, majd kétszer is elnökké választott Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatali ideje alatt az egyiptomi hatóságok lecsaptak a feltételezett muzulmán szélsőségesekre, és több száz embert - köztük a Muzulmán Testvériség számos tagját vagy támogatóját - ítélték halálra, és tucatszám hajtottak végre kivégzéseket.

Rovatok