Index Vakbarát Hírportál

Már 91 halottja van az athéni tűzvésznek

2018. július 29., vasárnap 22:34

Kilencvenegyre nőtt a görög főváros, Athén környékén tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma. A hatóságok további huszonöt embert eltűntként tartanak nyilván.

Az Athén környéki erdő hétfőn lobbant lángra. A hatóságok szerint a gyújtogatás okozta tüzek a száraz és szeles időjárás miatt terjedhettek ilyen gyorsan. A tűz főleg a fővárostól keletre fekvő tengerparti üdülővárosban, Matiban pusztított; a halottak száma is itt volt a legmagasabb.

Sok holttest a felismerhetetlenségig összeégett. Az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálják azonosítani őket. Egyelőre 59 holttestet sikerült azonosítani. Mások vízbe fulladtak, amikor a Matiban pusztító tűz elől a tengerbe menekültek. Vasárnap is tucatnyi önkéntes búvár kereste a tengerbe veszett áldozatokat.

Az erdőtüzek több ezer házban okoztak károkat. Több mint 1500 épület lakhatatlanná vált.

Sokan a kormányt hibáztatták, amiért nem készült föl a tűzveszélyes évszakra, és a lángok terjedését elősegítő illegális házépítés gyakorlatával vádolták Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt és kabinetjét. Ciprasz pénteken azt mondta, hogy vállalja a politikai felelősséget, és felszólította a kabinet tagjait, hogy kövessék a példáját.

Ciprasz szerint is az illegális házépítést okolta az erdőtüzekért, amit – mint fogalmazott – az előző kormányok évtizedekig tűrtek. Megígérte, hogy a kormány tervet dolgoz ki a gyakorlat ellen, és fejleszti a polgári védelmi szolgálatát, hogy elkerülhetők legyenek az ehhez hasonló tragédiák.

Ahhoz képest, hogy egy hete még forró és száraz volt az időjárás Athén környékén, vasárnap sem enyhült az áradásokat okozó, pénteken kezdődött heves esőzés. Beszámolók szerint a görög fővárosban egyes helyeken derékig, máshol vállig ér a víz. A mentőszolgálatokat több mint 190 alkalommal riasztották eláradt otthonokhoz és az autójukban rekedt emberekhez.

(MTI)

Rovatok