Index Vakbarát Hírportál

Román politikusok szerint Orbán megsértette Romániát

2018. július 29., vasárnap 22:18

A bukaresti parlament két ellenzéki pártjának vezetője is sértőnek nevezte Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a román centenáriummal kapcsolatos, Tusványoson tett kijelentéseit, és a román kormány válaszát sürgette.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnapi sajtóértekezletén azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök primitív, sértő, a románokat lekezelő hozzáállással jött Romániába, hogy kioktassa Bukarestet arról, miként kellene bánnia állampolgáraival (a romániai magyarokkal). Szerinte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átlépte a diplomáciai kapcsolatokban megszabott határvonalat, amikor – értesülése szerint – olyan megjegyzést tett, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre.

Tomac felszólította Klaus Iohannis román államfőt és Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy reagáljanak Orbán és Semjén kijelentéseire. Szerinte Romániának „sikerült tökéletesen integrálnia” a magyar közösséget 1990 után, amely szerinte mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges a sajátosságai és identitása megőrzéséhez.

Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik.

– mondta Tomac.

Vasárnap Victor Ponta volt miniszterelnök, az ellenzéki Pro Románia párt elnöke a közösségi médiában azt írta: a románoknak ünnep a centenárium, és Orbán Viktornak inkább hallgatnia kellett volna erről.

Látnunk kell, micsoda különbség van a nemzet 1918-as és mai vezetői között. Ha ma Romániának tiszteletet parancsoló vezetői lennének, Orbán Viktor nem engedhetné meg magának, hogy idejöjjön hozzánk megsérteni minket.

– mondta Ponta. Szerinte a magyar kormányfő tudja, hogy a mai bukaresti vezetők példaképüknek tekintik, és pénzért vagy személyes érdekeikért hajlandók eladni neki azt, amit az utóbbi száz évben elért az ország.

Orbán Viktor a Tusványos zárónapján tartott előadásában szombaton partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, építsenek gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, és hangolják össze a haderőfejlesztéseket.

Orbán jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés –, de annak megértését kérik, hogy a magyaroknak „ezen nincs mit ünnepelni”.

(MTI)

Rovatok