Index Vakbarát Hírportál

Trump belengette a kormányzati leállást

2018. július 29., vasárnap 22:32

Donald Trump amerikai elnök a kormányzati munka leállásával fenyegetett vasárnap arra az esetre, ha a demokrata párti törvényhozók nem szavazzák meg a bevándorlási törvény módosításait, köztük a határra tervezett fal megépítését – írja az MTI.

Az elnök Twitteren írta azt, hogy hajlandó leállítani a kormányzati munkát, ha a demokraták nem szavaznak a határvédelem megerősítése, így a fal mellett. Álláspontja szerint meg kell szüntetni a vízumlottót és azt a gyakorlatot, hogy az elfogott illegális bevándorlókat rögtön szabadon is bocsátják, helyette pedig végre az érdemeik alapján kell beengedni az embereket, mert

amerikának a legjobbakra van szüksége.

 Az új bevándorlási törvény már Trump kampányígéretei között is szerepelt, de mindeddig a republikánus fölény ellenére sem sikerült keresztülvinniük, főleg mert a párton belül is megoszlanak a vélemények az ügyben.

Az amerikai-mexikói határon építendő falra például 25 milliárd dollárt kért a kongresszustól az elnök, Paul Ryan republikánus házelnök ugyanakkor épp a héten közölte ismét, hogy a törvényhozók ötmilliárd dollárnál többet nem szavaznak meg erre a célra.

Utoljára júniusban bukott el a törvényjavaslat, korábban pedig már a kormányzati leállással is próbálkoztak, januárban három napig állt a munka – igaz hétvégén –, februárban pedig néhány óráig, de eredményt ezzel sem értek el.

Trump ugyanakkor állítólag kitart az ötlet, vagy legalábbis az azzal való fenyegetőzés mellett, szerinte ugyanis ez összefogja a szavazóbázisát, a kongresszus több republikánus politikusa azonban nem osztja az elnök véleményét. 

Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője vasárnap arról beszélt, hogy mindenképpen meg kell próbálni elkerülni a kormányzati leállást, Steve Stivers ohiói republikánus képviselő pedig azt mondta, nem hiszi, hogy a kormányzati munka egyáltalán leállhat.

Rovatok