Index Vakbarát Hírportál

A pápa elfogadta a pedofíliába keveredett bíboros lemondását

2018. július 30., hétfő 15:04

Ferenc pápa elfogadta Philip Edward Wilson, az ausztráliai Adelaide érsekének lemondását - közölte a Vatikán hétfőn. Az érseket az ausztráliai bíróság 12 év börtönre ítélte papi pedofília eltitkolása miatt, írja az MTI. 

A Szentszék szűkszavú közleményben jelentette be Wilson érsek távozását a helyi egyház éléről. 

Adelaide érsekségét valójában június óta már más vezeti, miután a 67 éves Philip Edward Wilsont májusban az ausztráliai Newcastle bírósága tizenkét év börtönre ítélte. A bíróság augusztus 14-én dönt arról, hogy a jelenleg még szabadlábon levő és súlyos beteg érseknek börtönben vagy házi őrizetben kell letöltenie büntetését. 

A lemondott ausztrál érsek az ítélet szerint a hetvenes évektől tudott egy paptársa által elkövetett szexuális visszaélésekről, amelyeknek többek között ministráló gyerekek voltak az áldozatai. 

A pedofil pap Joseph Fletcher, akit egy 13 éves fiú megerőszakolásáért el is ítéltek, 2006-ban börtönben halt meg. Évtizedeken át Philip Edward Watson egyházmegyéjében szolgált: a májusban lezárult perben két egykori áldozat, akiket Fletcher még a hetvenes években erőszakolt meg, elmondta, hogy Watson érseket személyesen értesítették a pap magatartásáról, de Watson a bíróságon azt állította, nem emlékszik a történtekre. A lemondott érsek mindvégig ártatlanságát hangoztatta. 

Rovatok