Index Vakbarát Hírportál

Indiában halálbüntetés jár a 12 év alatti lányok megerőszakolásáért

2018. július 30., hétfő 20:47

Megszavazta hétfőn az indiai parlament alsóháza a törvénymódosítást, amely a halálbüntetés alkalmazását írja elő a 12 év alatti kislányokat megerőszakolók esetében. Ha a felsőház elfogadja, a jogszabály felváltja a hasonló kitételeket tartalmazó kormányrendeletet, amelyet a végrehajtó szerv áprilisban bocsátott ki, az egész országot sokkoló eset után, amely során ismeretlenek elraboltak, megkínoztak, megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 8 éves kislányt Dzsammu és Kasmír észak-indiai szövetségi állam területén.

A módosítás 7-ről 10 évre emeli a felnőtt nőkkel szemben, és 10-ről 20 évre növeli a 16 évnél fiatalabbakkal szemben elkövetett szexuális erőszak esetén kiszabandó börtönbüntetést. Csoportosan elkövetett nemi erőszak esetén a büntetés életfogytig tartó, 12 év alatt pedig - amennyiben elfogadják - halálbüntetés, írja az MTI.

Szintén hétfőn Maneka Gandhi, a nők jogait és a gyermekvédelmet felügyelő miniszter bejelentette, hogy telefonokat és a segélyvonalakat feltüntető plakátokat helyeznek el az ország gyermekotthonaiban az után, hogy 34 kislányt erőszakoltak meg a kormány által finanszírozott egyik gyermekotthonban a személyzet tagjai közül a múlt hónapban Bihár kelet-indiai szövetségi államban. Jogvédők szerint azonban ez nem elégséges. Egy helyi gyermekjogi képviselő szerint az eset "a legszembetűnőbb példája annak, hogy mennyire szánalmas a rendszer".

Az indiai bűnügyi nyilvántartás szerint a kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekmények száma megkétszereződött 2013 és 2016 között. A 2016-ban nyilvántartásba vett 38 947, erőszakos nemi bűncselekményből 19 765 esetben az áldozat kiskorú volt. A kormány adatai szerint több mint 100 ezer, szexuális erőszakkal kapcsolatos bírósági ügy van folyamatban az országban.

Rovatok