Index Vakbarát Hírportál

Először ismerte el a saríát egy brit bíróság

2018. augusztus 2., csütörtök 12:24

Először ismerte el a saríát, azaz az iszlám vallásjogot egy brit bíróság egy válási ügyben, ami precedenst teremthet a jövőre nézve a saría alapján kötött házasságok megítélésében – írja az MTI.

A Felsőbíróság döntése értelmében az iszlám vallásjogban a házasságkötésnek megfelelő szertartás, a nikah a brit családjog alá tartozik, ami azt jelenti, hogy a feleség bíróságra mehet az ügyben, és igényt tarthat a vagyonmegosztásra is, amire korábban nem lett volna lehetősége.

A férj azzal érvelt, hogy jogi értelemben véve sosem voltak házasok, a bíróság azonban ennek ellenére úgy döntött, elismerik a házasságot. Álláspontjuk szerint a pár, ami 1998-ban házasodott össze, férjként és feleségként élt, így is mutatták be egymást és ugyanazoknak a feltételeknek feleltek meg, mint azok, akik hivatalos polgári esküvőt tartottak.

Az ügynek rendkívül nagy jelentősége lehet majd azon nők számára, akik a saría szerint házasodnak, így ugyanis a jövőben lehetőségük lehet majd arra, hogy elváljanak a férjüktől, és osztozzanak a vagyonon, emellett pedig az ügyintézés is gyorsabb lehet majd.

Egy idén közzétett kormányzati jelentés szerint a muszlim házasságban élő nők közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem védi őket a jog, hacsak nem kötnek polgári házasságot is a nikah mellett. A vallásjog értelmében ugyanakkor gyakran a szinte kizárólag férfiakból álló saría tanácsokhoz kell fordulniuk, ha véget akarnak vetni a házasságuknak, és gyakran nekik kell engedményeket tenniük, míg a férfiak egyáltalán nincsenek erre kötelezve.

Rovatok