Index Vakbarát Hírportál

Trump támogatottsága megelőzte Obamáét?

2018. augusztus 3., péntek 19:26 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök támogatottsága magasabb, mint Barack Obamáé volt elnöksége azonos időszakában – szemlézte az MTI Newsweek című lapot. A mérést, ami alapján a cikk készült, Rasmussen Reports konzervatív beállítottságúként számon tartott közvélemény-kutató intézet készítette.

A Rasmussen-felmérés szerint Donald Trump jelenleg népszerűbb, mint 2016 őszén, választási győzelme idején volt. Támogatottsága a megkérdezettek körében 48 százalékos, 3 százalékkal magasabb, mint demokrata párti elődje, Barack Obama elfogadottsága volt elnöksége ugyanezen periódusában.

Az adatok szerint a támogatókon belül 35 százalékos azok aránya, akik "nagyon erőteljesen" egyetértenek Donald Trump politikájával. Az elnököt ugyanakkor a megkérdezettek 41 százaléka utasítja el. Barack Obama elfogadottsága elnökségének második esztendejében stabilan 40 százalék alatti volt. Amennyiben hihetünk a Rasmussen eredményeinek, Trump a mostani javuló népszerűségi eredménnyel csúnya csorbát köszörül ki, idén év elején elnökségének első éve alapján ugyanis még ő volt a valaha volt legnépszerűtlenebb elnök egy másik közvéleménykutató, a Gallup mérése szerint. Árnyalja azonban a dolgot, hogy a FiveThirtyEight összesítése alapján, amelyben a Rasmussen mellett más közvéleménykutatók méréseit is figyelembe veszik, csak 41,4 százalék Trump aktuális támogatottsága, 52,8 százalék viszont elutasítja. 

Az eredmények alapján az elnök népszerűsége különösen a republikánus táborban erősödött. A valószínűsíthetően republikánus szavazók 64 százaléka úgy nyilatkozott: amikor az országot érintő fontos kérdésekről van szó, álláspontjuk nagyon közel áll az elnökéhez.

A felmérés szerint Donald Trump az utóbbi időben folyamatosan növelte népszerűségét: nyolc hónappal ezelőtt még a megkérdezetteknek csupán 40 százaléka támogatta őt. A kutatást 1500 ember megkérdezésével végezték, a hibahatárt a közvélemény-kutató 2,5 százalékosra becsülte.

Rovatok