Index Vakbarát Hírportál

Hat tüntetőt megöltek a katonák a zimbabwei választás utáni tiltakozásokban

2018. augusztus 3., péntek 12:49

Csütörtök este hirdették ki a hétfői zimbabwei választások eredményét, írja a BBC. Ez volt az első választás, miután novemberben puccsal eltávolították az országot 37 éve vezető diktátort, Robert Mugabét. A Zimbabwei Választási Bizottság által kiadott eredmények szerint Mugabe volt alelnöke, a november óta az országot vezető Emmerson Mnangagwa nyerte a választást a szavazatok 50,8 százalékával.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért Szövetség (MDC) elnökjelöltje, Nelson Chamisa 44,3 százalékot szerzett. A párt azonban nem fogadja el az eredményt, amit meg is fognak támadni a bíróságon. Chamisa szerint a választási bizottság megtagadta az eredményekhez való hozzáférést a párt delegáltjától azok kihirdetése előtt. A politikus szerint ezzel azt akarták elkerülni, hogy kiderüljön a választási csalás.

Az ellenzék támogatói utcára is vonultak az ország fővárosában, Hararéban, ahol egyébként többséget szerzett az MDC. A hadsereg fegyverrel verte le a tüntetést, hatan meghaltak. Csütörtök délután rendőrök törtek be az MDC pártszékházába „felforgató anyagok" után kutatva, és őrizetbe vettek 16 párttagot.

Zimbabwe 1980-ban szakadt ki a Brit Birodalomból. Ekkor ragadta magához a hatalmat Mugabe, melyet 37 éven keresztül meg is tartott. 2008 novemberében a történelem második legsúlyosabb inflációja sújtotta az országot. A hónap közepén 79,6 milliárdszoros volt az infláció, ami azt jelenti, hogy az árak naponta duplázódtak.

Rovatok