Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy helikopter Szibériában, 18-an meghaltak

2018. augusztus 4., szombat 07:30

Lezuhant egy helikopter a szibériai Igarka közelében szombat reggel. Az MTI orosz sajtóértesülések alapján azt írja, hogy a balesetben 18-an meghaltak. A Mi-8-as típusú helikopter fedélzetén háromfős legénység és 15 utas tartózkodott. A UTair orosz légitársaság helikoptere a felszállási ponttól két kilométerrel távolabb földbe csapódott, majd kigyulladt. 

A balesetet az első vizsgálat adatai szerint az okozta, hogy az Mi-8-as helikopter rotorlaptájai beakadtak egy teherszállító helikopter emelőszerkezetébe. 

A helikopter a Vankor-Purpe útvonalon haladt, a felszállás helyétől nem messze zuhant le. A beszámolók szerint az időjárási viszonyokkal nem volt gond, a gépet 2010-ben gyártották és jó műszaki állapotban volt, vezetője pedig egy tapasztalt 33 éves pilóta volt.  A teherszállító helikopterrel nem történt baleset, épségben tudott leszállni a vankori reptéren.

Az időjárási viszonyok megfelelőek voltak. A 2010-ben gyártott gép jó műszaki állapotban volt, és egy gyakorlott, 33 éves pilóta vezette, aki már mintegy 6 ezer nyári órát repült. 

A teherszállító helikopter, amelynek a terhet emelő szerkezetébe akadtak bele az utasszállító helikopter rotorszárnyai, nem sérült meg, és baj nélkül leszállt a vankori repülőtéren. Az orosz Államközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) bizottságot állított fel a katasztrófa okainak tisztázására, ami a fekete dobozokat is megvizsgálja. Ezek megfelelő állapotban vannak, de hogy a rajtuk rögzített adatok alkalmasak-e megfejtésre, csak a dobozok felnyitása után lehet megállapítani. 

Rovatok