Index Vakbarát Hírportál

A tálibok titkos tárgyalásokat folytattak a kínai kormánnyal

2018. augusztus 7., kedd 12:53

Kínai tisztségviselők többször is titkos találkozókat bonyolítottak le az afganisztáni tálibokkal az elmúlt egy évben - szemlézte az MTI a Financial Times kedden megjelent, pakisztáni kormányzati forrásokon alapuló riportját. 

A kínai törekvések egészen odáig elmentek, hogy az iszlám szélsőségesek vezetőit még Pekingbe is meghívták, ahol azok ellátogattak egy mecsetbe és egy halal ételeket kínló étterembe. És hogy miről volt szó a tárgyalásokon? Megvitatták például a Kína Hszincsiang tartományából elmenekülő és a Pekinggel szembeni ellenállást afgán területekről szervező muszlim ujgurok ügyét.

A kínaiak egy ideje már próbálják rábírni a tálibokat a lassan már 17 éve megoldatlan afganisztáni helyzet rendezését szolgáló tárgyalásokra, de a találkozók célja lehetett Kína részéről az is, hogy bizonyítsa, toleránsabb lett a muszlimokkal (akiket egyébként odahaza brutális elnyomás alatt tart). 

A kínai külügyminisztérium nem tagadta a találkozókról szóló értesülést. Azt hangoztatta, hogy Kína támogatja az afgán kormányt, és elismeri, hogy Kabul hatáskörébe tartozik a békefolyamat, de Kína támogat minden felet a mielőbbi politikai megbékélésben.

Egyébként szintén a Financial Times szellőztette meg korábban azt, hogy az amerikaiak is találkoztak az ellenük dzsihádot folytató tálibokkal, az elmúlt három hónapban legalább kétszer, méghozzá Katarban, ahol a tálibok politikai képviseletet tartanak fenn.

Önmagában az a tény, hogy Kína hajlandó közvetlenül tárgyalni a tálibokkal, azt mutatja, hogy Peking egyre jelentősebb szerepre törekszik a közép- és dél-ázsiai politikában. Pakisztánban például 60 milliárd dolláros beruházást tervez az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, cserébe a guadari mélytengeri kikötő használatáért.

Rovatok