Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Államtól hazatért dzsihadistákat kaptak el Macedóniában

2018. augusztus 7., kedd 12:27

Hét iszlamistát fogtak el a macedón hatóságok kedden, akik korábban feltehetően Szíriában és Irakban szereztek harci tapasztalatot az Iszlám Állam soraiban - írja az MTI. 

A gyanúsítottak 23 és 41 év közötti macedón állampolgárok, letartoztatásuk nemzetközi elfogatóparancs alapján, keddre virradóra történt.  A nyugat-balkáni országokból több százan - a legtöbben Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból - csatlakoztak az Iszlám Állam szíriai és iraki harcosaihoz 2012 óta, ám a nagy nyugat-európai terrortámadásokat követően megszigorított törvényeknek - illetve az évekig nyitott török határ lezárásának - köszönhetően 2016 óta ez a forgalom megszűnt. 

A macedón terrorellenes törvény is tiltja a külföldi harcokban való részvételt. A jogszabály 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Macedónia területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Hivatalos becslések szerint Macedóniából 130-an csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz, legalább egy tucatnyian életüket vesztették, többen pedig visszatértek szülőföldjükre.

Rovatok