Index Vakbarát Hírportál

Legalább 4 halott egy kanadai lövöldözésben

2018. augusztus 10., péntek 14:12

Legalább négy ember meghalt egy lövöldözésben Kanada Új-Brunswick tartományában. A halottak számát, és a lövöldözést a Fredericton-i rendőrség twitter-posztjában erősítette meg.

Egyben kérik a városban élőket, hogy kerüljék el a lövöldözésben érintett utcákat, lehetőleg maradjanak otthon, zárják az ajtókat.

Egy újságíró arról számolt be, négy lövést hallott helyi idő szerint reggel nyolckor.

Frissítés: Elfogták a kelet-kanadai Fredericton városban történt, négy emberéletet követelő lövöldözés feltételezett elkövetőjét - közölte a helyi rendőrség, írja az MTI. 

Frissítés 2.: Időközben kiderült, hogy a négy halottból kettő rendőr volt, írja az MTI. A rendőrtisztek melletti két halottról egyelőre nincsenek információk, ahogyan a lövöldözés körülményeiről sem.

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta. A kanadai rendőrség azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyítéka ennek a megerősítésére. (Frissítés 3.: A cikk megjelenése után vettük észre, hogy az MTI által közölt információ az Iszlám Állam bejelentkezéséről valójában nem erre az esetre vonatkozott, hanem egy július 25-i torontói lövöldözésre. A mostani ügy kapcsán fel sem merült az iszlamista terrorszervezet neve. A félrefordításról és annak hazai továbbszínezéséről külön cikkben írtunk bővebben.)

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Twitteren közölte: "Szörnyű hírek érkeznek Frederictonból. Részvétem a reggeli lövöldözés minden érintettjének. Figyelemmel követjük az eseményeket."

Az Egyesült Államokhoz képest Kanadában jóval szigorúbban korlátozzák a fegyvertartást, azonban az utóbbi években - korábbi jelentések szerint főként a helyi bandák miatt - elterjedtek a fegyverek a nagyvárosokban, és ezzel arányosan nőtt a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma is.

Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb, rendfenntartók életét követelő lövöldözés 2014-ben történt ugyancsak New Brunswick tartományban, a székhelytől, Frederictontól mintegy 200 kilométerre fekvő Monctonban. Akkor három lovas rendőr halt meg és ketten megsebesültek.

A múlt hónap végén Kanada legnagyobb városában, Torontóban egy fegyveres férfi találomra tüzet nyitott egy forgalmas utcán, két embert megölt és tizenhármat megsebesített.Torontóban az idén 241 fegyveres incidens történt, melyekben 30 ember halt meg.

Ontario tartomány vezetése éppen csütörtökön tett ígéretet arra, hogy - mivel fokozatosan nő a tartományban a fegyveres incidensek száma - több forrást juttatnak a rendfenntartóknak, és bírósági tárgyalásukig őrizetben tartják a fegyveres bűncselekmények gyanúsítottjait.

Rovatok