Index Vakbarát Hírportál

400-nál is több tüntető, 35 csendőr sérült meg az eldurvult román tüntetéseken

2018. augusztus 11., szombat 10:55 | aznap frissítve

A román csendőrség szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett" csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján, írja az MTI. Az ellenzék szerint viszont a kormánypárt szervezett provokátorokat a tüntetésre, Klaus Johannis államfő pedig felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot, szerinte a csendőrség brutálisan, aránytalanul lépett fel.

Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak a román kormánypárt székháza elé, a tüntetésükhöz pedig az ellenzék támogatói is csatlakoztak. A tiltakozók a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáltak, Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását, a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból, valamint előrehozott választásokat követeltek.

A pénteki demonstráción a szokásosnál feszültebb volt a hangulat: a tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormány épületét, a csendőrség pedig már délután könnygázt vetett be az akkor még csak néhány száz tüntető ellen. A BBC szerint estére 30-50 ezer ember tüntetett országszerte, de a Transindex szerint csak Bukarestben 80 ezren lehettek. A Transindex szerint már korábban is időről időre könnygázt használtak a rendőrök, de aztán 23 órakor kezdték meg erővel feloszlatni a tüntetést. Végül éjjel kettő körül már csak kisebb csoportok maradtak a téren.

A csendőrség szerint 33 embert állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1,2 millió forint) értékben. A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, miszerint aránytalan és brutális fellépésük vezetett az erőszakhoz. A csendőrség azt állítja, hogy mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt, ezért „fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva mindenkinek, hogy elhagyja a teret. Az erő alkalmazásának jogosságát azonban a katonai ügyészség is vizsgálja.

Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták – többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal – a csendőröket, akik a szóvivő szerint csak védekeztek.

Bukarest prefektusa 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba, a szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el, és a csendőrség „brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését" is bírálta. Szombaton az államfő felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot a vétkesek felelősségre vonása érdekében.

Az ellenzék beépített provokátorokról beszél, szerintük a PSD megrendelésére érkezhettek ultrák a térre. „Nem lehet arra igazolást találni, hogy könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre. Az 550/2004-es törvény 36-os cikkelye egyértelműen megtiltja az ilyesmit. Azok, akiknek az a feladat, hogy megvédjék a békés embereket, ehelyett veszélybe sodorták az életüket. Mindenkinek, akinek köze volt a parancs kiadásához, felelnie kell ezért” – írta a Transindex szerint Dacian Cioloș volt miniszterelnök a Facebookon.

Rovatok