Index Vakbarát Hírportál

Irán kizárt bármiféle találkozót az Egyesült Államokkal

2018. augusztus 11., szombat 16:01

Irán szombaton kizárt bármiféle találkozót az Egyesült Államokkal, és határozottan elutasította Donald Trump amerikai elnök tárgyalásra vonatkozó ajánlatát, írja az MTI.

Nem kerül sor a találkozóra

- mondta az iráni külügyminiszter, Mohammed Dzsavád Zaríf a Tasnim iráni hírügynökségnek, amikor arról kérdezték, tervez-e találkozót Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel vagy más tisztségviselőkkel az ENSZ közgyűlésének szeptemberi ülésén, amin Donald Trump és az iráni elnök, Haszan Róháni is ott lesz.

Trump legutóbbi párbeszédre vonatkozó felvetésével kapcsolatban hivatalos álláspontunkat az elnök és mi is ismertettük. Az amerikaiak nem őszinték, és szankciófüggőségük nem teszi lehetővé a tárgyalás semmilyen formáját

- tette hozzá az iráni külügyminiszter.

Washington ugyanis kedden újra életbe léptette a korábban felfüggesztettszankciók egy részét az iszlám köztársasággal szemben. Trump május elején felmondta a 2015-ös többhatalmi atomalkut, amelyet sokszor bírált. Az amerikai elnök jelezte, ezeknek a büntető intézkedéseknek a visszavezetésével maximális nyomást akar gyakorolni Teheránra. Azt is mondta: kész a párbeszédre Iránnal, hogy új, átfogó megállapodást kössenek, amely megnyugtatóan rendezi az iszlám köztársaság vitatott tevékenységeit, köztük a ballisztikus rakétaprogramját.

Az iráni rendszer választás előtt áll. Teherán vagy változtat fenyegető és destabilizáló magatartásán, és akkor visszatérhet a világgazdaság körforgásába, vagy továbbra is a gazdasági elszigetelődés útját járja

- mondta erről Trump.

Rovatok