Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant egy fegyverraktár Szíriában, több tucatnyi halott

2018. augusztus 12., vasárnap 12:34 | aznap frissítve

Felrobbant egy lakóházban létesített fegyverraktár az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban vasárnap, a detonáció következtében legalább 39 ember, köztük 12 gyerek meghalt és többtucatnyian eltűntek az összedőlt házak romjai alatt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózatra hivatkozva az MTI.

An explosion shook Sarmada, N.Idlib last night due to a blast at the 'Badawi factory'. This caused the collapse of a 5 storey building, with reports of victims trapped under rubble & many injuries. The blast was caused by an explosion of an arms depot near the old Bab Hawa Square pic.twitter.com/sf3N7aHRVX

— On the Ground News (@OGNreports) August 12, 2018

A hajnali, egyelőre ismeretlen okból történt robbanásban két épület dőlt romba az Idlíb tartomány északi részén található Szarmada nevű településen. A fegyverraktár egy lakóépületben volt, és egy olyan fegyvercsempész tartotta fenn, aki a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezetnek dolgozik. A HTS az al-Kaida terrorszervezet egykori szíriai ágából alakult ki, és jelenleg Idlíb tartomány nagy részét ellenőrzés alatt tartja. Rámi Abder-Rahmánnak, az OSDH igazgatójának korábbi közlése szerint az áldozatok nagy része a HTS harcosainak családtagja.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a fehérsisakosok néven ismert mentőosztag tagjai siettek a helyszínre, hogy kutassanak az áldozatok után. Közlésük szerint 50-en haltak meg és 70-en sebesültek meg. A mentőszolgálatok továbbra is dolgoznak a romok alá temetett emberek kimentésén.

Idlíb tartomány 2015-ben került az ellenzék kezére, ma már a kormány által visszahódított területek veszik körül. Az utóbbi időben a damaszkuszi kormányzat és orosz szövetségese fokozta a támadásokat a fegyveres ellenzéki erők és a dzsihadisták ellen a térségben. A feszült helyzetről készült összefoglalónkat itt olvashatja el:

Rovatok