Index Vakbarát Hírportál

141 emberrel a fedélzetén várja az Aquarius, hogy hol köthet ki

2018. augusztus 14., kedd 15:35

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civilszervezetek által fenntartott hajó a múlt pénteken vette fel fedélzetére a 141 bevándorlót Líbia partjaival szemben. Az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat szerint a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen.

Az európai országok kormányai (pl. francia, olasz, máltai, gibraltári) közben egymással veszekednek, hogy kinek kéne beengednie a hajót, pont úgy ahogy júniusban, amikor 629 menekült utazott rajta. Akkor Spanyolország engedte végül kikötni őket, mintahogy most is ők tettek először gesztust.

Egészen pontosan a katalánok, ugyanis a Quim Torra katalán elnök kedden három katalán kikötőt ajánlott fel, ahol fogadnák az Aquarius mentőhajót.

Katalónia mindig is a befogadás földje lesz

- írta Twitter-oldalán a katalán függetlenségi vezető, megnevezve Palamós, Vilanova és Sant Carles de la Rapita kikötőit lehetséges úti célként a mentőhajó számára. A katalán elnök ajánlata ugyanakkor szimbolikus gesztusnak tekinthető, mivel ő maga nem hozhat ilyen döntést, arról csak a spanyol központi kormány határozhat.

José Luis Ábalos spanyol fejlesztési miniszter egy eseményen újságíróknak válaszolva kedden azt mondta: a mostani helyzet eltér a júniusitól, ami élet-halál kérdés volt, hiszen a túlzsúfolt hajót sehol nem voltak hajlandóak fogadni.

Az EFE spanyol hírügynökség meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte: a spanyol kormány intenzíven tárgyal az Európai Bizottsággal, és más uniós tagállamokkal egy közös és szolidáris megoldáson az Aquarius helyzetére.

Rovatok