Index Vakbarát Hírportál

Bécsben a legjobb élni a világon

2018. augusztus 14., kedd 10:13 | aznap frissítve

Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről azon a kedden ismertetett listán, amit az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete készített. 

Az EIU az idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl.

A rangsor a következő:

1. Bécs 99,1 pont

2. Melbourne 98,4 

3. Oszaka 97,7

4. Calgary

5. Sydney

6. Vancouver

7. Toronto

8. Tokió

9. Koppenhága

10. Adelaide.

Budapest a 34. helyen végzett a 140-es listán, ami igazán jó helyezés, ugyanis csak utánunk jön HongKong (35.), Washington (37.), Reykjavík (43.), Miami (45.) és London (48.).

A lista utolsó helyén 30,7 ponttal a szíriai háború sújtotta Damaszkusz végzett, előtte Dakka és a nigériai Lagos szerepel. Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még.

A teljes listát a Daily Mail cikkében nézheti meg.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok